Orquestra Francesc Tàrrega

de pols i pua

Inici Nosaltres Història Activitats Media Contacte

Nosaltres


 • Associació Cultural Rondalla “Francesc Tàrrega”

 •  

 • Associació fundada el 21 de novembre de l'any 1981 per un grup de músics aficionats als instruments de corda polsada, els quals van adoptar, per aquesta agrupació, el nom del genial compositor i concertista Francesc Tàrrega Eixea que, nascut a Vila-real, va aconseguir fama mundial per la seva tasca en pro de la guitarra. Les seves obres i estudis, així com les seves adaptacions de peces escrites originàriament per a altres instruments, l'elevarien a la categoria de concert.

   

  El principal objectiu de la "Associació Cultural Rondalla Francesc Tàrrega" consisteix a donar a conèixer els instruments de plectre (bandúrria, mandolina, llaüt, etc.) i la música de Francesc Tàrrega, realitzant durant l'any diverses activitats, entre elles concerts, festivals i escola d'educands.

   


 • ORQUESTRA DE POLS I PUA FRANCESC TÀRREGA

 •  

 • És la principal activitat de l'associació, el màxim exponent del seu treball diari, a través de la qual pot realitzar part dels seus objectius.


  L'orquestra ha realitzat més de 300 concerts a la Comunitat Valenciana, en l'estat espanyol, Portugal, França, Itàlia, Luxemburg i Japó. Ha ofert recitals amb diverses corals, així com amb solistes instrumentals. A més, compta en el seu haver amb diversos enregistraments discogràfics.
  Actualment, i des de l'any 2003, treballa sota la direcció musical de donya Maria Isabel Casalta Barrachina.


  Natural de Vila-real, realitza els seus estudis musicals al Conservatori de la seva localitat, així com en els de Castelló, Barcelona i València, obtenint el Títol Superior de Piano i el Títol Professional de Percussió.


  Com a pianista i percussionista ha format part de diferents agrupacions musicals, entre les quals destaquen la "Jove Orquestra Salvador Giner" de València, la Societat Unió Musical "Santa Cecília" de Moncofa, "Xarxa Teatre" (col·laboració en el cd "Veles e Vents "), grup de percussió" Tarqun Percussions ", Orquestra de Pols i Pua" Francisco Tárrega "de Vila-real (com a percussionista) i grup de Música Antiga i Orquestra" Supramúsica "de Vila-real, entre d'altres.


  El 2015 realitza cursos de perfeccionament en Direcció Musical amb el mestre Enrique García Asensio i el professor assistent Ricardo Espigares.
  És professora de Piano i Llenguatge Musical al Conservatori "Mestre Goterris" de Vila-real, col·labora amb la Coral "Sant Jaume" de Vila-real en qualitat d'organista. Així mateix dirigeix, des de la seva creació el 2015, la "Jove Orquestra de Pols i Pua de la Comunitat Valenciana".


  L'orquestra actualment està formada per vint músics, entre els quals trobem instrumentistes de mandolina, bandúrria, llaüt, guitarra, violoncel i contrabaix. Dins del seu catàleg interpretatiu es pot trobar gran part de l'obra de Francesc Tàrrega (adaptada per a aquest tipus de formació), obres originals per a orquestra de pols i pua de compositors vila-realencs com Manuel Abella, Rafael Beltrán, Enrique Gimeno, Pascual Cándido , Alfredo Sanz, etc., així com adaptacions de peces de compositors de tots els temps (del Barroc al s.XX).


  Un bon exemple de maridatge entre músics de diverses èpoques el trobem en el concert titulat "Tàrrega: una època, un poble, 1 mestre". En aquest recital, s'entrellaça la música amb la narració d'aspectes importants de la vida de Tàrrega, com són la relació amb els seus contemporanis o el nivell de desenvolupament del poble que el va veure néixer

   


 • ESCOLA MUNICIPAL DE GUITARRES I INSTRUMENTS DE PUA

 •  

 • Escola d'educands d'aquesta agrupació musical és la font d'on es nodreix de nous músics per a la seva orquestra.

  S'hi desenvolupen diverses facetes: la d'inculcar als seus alumnes cultura musical, la de donar-los a conèixer els instruments de pua, o la de iniciar-los en la tècnica de guitarra (clàssica o elèctrica).

  El seu objectiu, en una primera instància, consisteix a descobrir músics latents, donar-los unes nocions musicals bàsiques i remetre'ls al Conservatori perquè es formin de manera reglada. Posteriorment, gran part d'aquests alumnes tornen per tal d'incorporar-se a l'orquestra.

  Gràcies al feedback existent entre educands i l'associació és possible seguir amb aquest projecte.

   


 • CONEIXES TÀRREGA?

 •  

 • Es tracta d'un contacontes on s'intercalen, d'una manera summament atractiva per als més petits, la música de Francesc Tàrrega (Interpretada en directe per components de la orquestra) amb el relat de la seva vida, de mans d'un actor.

   

  Mitjançant un ambient lúdic i amè s'acosta als nens la història, i les melodies més famoses, de l'insigne compositor. Al mateix temps, s'estableix un primer contacte amb aquesta associació, possible pas previ a la seva incorporació a l'escola d'educands.

   

  En l'edició de 2015, les regidories d'Educació i Cultura, van tornar a editar una guia didàctica sobre la vida de Francesc Tarrega, la qual va ser distribuïda a totes les escoles de Vila-real.

   

  L'aportació de la "Associació Cultural Rondalla Francesc Tàrrega "va ser la d'incorporar, a aquesta guia, un qüestionari que, a manera de joc, deixa entreveure tant la comprensió del text, com l'atenció que s'ha prestat durant el contacontes. Després de finalitzar l'última de les tres representacions es va premiar, mitjançant un sorteig, a un dels els petits assistents amb el lliurament d'una guitarra i sis mesos de classe a l'escola de l'agrupació.

   


 • JOVE ORQUESTRA DE POLS I PUA DE LA COMUNITAT VALENCIANA JOPPCV

 •  

 • La Jove Orquestra de Pols i Pua de la Comunitat Valenciana (JOPPCV) neix amb motiu de la celebració de l'assemblea de la Federació Espanyola de Guitarres i Instruments de Plectre (FEGIP) a Vila-real, organitzada per la "Orquestra de Pols i Pua Francesc Tàrrega ".

   

  Després de fer el primer concert, i causa de l'alt nivell interpretatiu i de qualitat assolit, es decideix, amb el suport de la Federació d'Orquestres de Pols i Pua de la Comunitat Valenciana, la Federació Alacantina de Plectre "Mar i Muntanya" i diverses orquestres de Castelló, continuar aquest projecte intentant ampliar el nombre d'orquestres que aportin músics a aquest. En aquesta, la seva primera edició, l'orquestra està formada per músics de les següents entitats musicals:

   

  Orquestra de Pols i Pua de la Societat Musical d'Alboraya.

  Orquestra de Pols i Pua Harmònica Alcoiana, d'Alcoi.

  Orquestra de Pols i Pua la Muntanya, de Beniardà.

  Orquestra València de Pols i Pua, de Benimaclet.

  Orquestra Batiste Mut, del Campello.

  Orquestra de Pols i Pua de l'Ateneu Musical, de la Vila Joiosa.

  Orquestra Laudística Daniel Fortea, de Nules.

  Orquestra de Pols i Pua Francesc Tàrrega, de Vila-real.

  Orquestra de Pols i Pua Vila de Chiva.


 • ANA MARÍA ARCHILÉS VALLS

 •  

 • Una altra faceta més que ofereix l'associació són els concerts de l'excel·lent intèrpret, membre també de l'orquestra: la concertista de guitarra Ana María Archilés Valls.

   

  Natural d'Almassora (Castelló), realitza a els seus estudis al Conservatori Professional Mestre Tàrrega de Castelló, completant al Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València, els quals finalitza amb Matrícula d'Honor i Menció Honorífica.

   

  Amplia estudis a "Konservatorium der stadt Basel", de Suïssa, amb el mestre O. Ghiglia, obtenint els maximes qualificacions.

   

  Entre a els seus premis i distincions destaquin:

  - Premi Ateneu, com a alumna distingida del Conservatori de Castelló.

  - Primer premi al Concurs per a joves IES F. Tárrega.

  - Diploma de Mèrit i borsa d'estudis a la "Accademie Musicale Chigiana" de Siena-Itàlia.

  - Beques de la Fundació Dávalos Fletcher, Fundació Balaguer Gonel i la Generalitat Valenciana.

   

  Ha realitzat concerts per la geografia espanyola, Amèrica del Sud, Portugal, Itàlia i Japó. A l'actualitat compagina a els seus concerts amb la docència, professora del Conservatori professional de Música Mestre Tàrrega de Castelló.

   

Orquestra Francesc Tàrrega | contacto@orquestatarrega.com