L’Associació Cultural “Rondalla” Francesc Tàrrega i l’Institut de Secundària Francesc Tàrrega de Vila-real conscients de la necessitat de promoure activitats extra acadèmiques per als joves, acorden celebrar el XXI Concurs de Guitarra per a Joves, així com els tallers musicals de guitarra “Francesc Tàrrega”, durant els dies 10 i 11 de desembre de 2016.
La finalitat d’ aquest concurs és retre homenatge al guitarrista que dóna nom al nostre centre, així com motivar els joves en el coneixement i l’ admiració de la música del genial compositor.
El concurs es desenvoluparà paral·lel als tallers de Guitarra i serà un complement al mateix. D'aquet manera els joves intèrprets podran gaudir de l’emoció i superació personal a la vegada que aplicar les tècniques adquirides als tallers.
Els tallers són una activitat en la que els participants puguen gaudir d’un conjunt d’activitats que no són habituals en el curricular d’aquests nivells educatius.
Podran participa-hi tots els joves intèrprets de guitarra de 12 a 21 anys (ambdós inclosos) que estiguen cursant secundària, formació professional o batxillerat; i, a més, desenvolupen el grau elemental o professional de guitarra.
Hi haurà tres modalitats d’inscripció. La quota única d’inscripció per a les tres serà de 30 €.
A tots els assistents se’ls facil·litaran algunes eines indispensables per a la realització del curs (faristol, peu, obres conjunt, etc.). Així com el dinar dels dos dies.
A: Tallers musicals de guitarra
B: Tallers musicals de guitarra i participació en el concurs
C: Participació en el concurs
Tallers musicals de guitarra.
Es realitzaran les següents activitats enfocades a millorar la interpretació, treball en conjunt, la posada en escena i la preparació anterior a un concert.
El màxim de participants serà 32. La preferència quedarà determinada segons l’ordre d’inscripció.
- Classes magistrals amb professors i concertistes.
- Classes de conjunt instrumental.
- Conferència-concert d'història de la guitarra/Tàrrega .
- Taller de superació de la por escènica i/o fracàs.
- Taller de fisioteràpia per a músics.
- Taller per a pares amb fills músics.
Bases de participació en el concurs:
1. El termini d’inscripció acaba divendres 2 de desembre o en el cas en que s’arribe al màxim de participants, els quals seran 12.
2. El dia 10 de desembre a les 09:00, els participants es presentaran a l’institut per entregar les partitures i assabentar-se de l’ordre de participació, el qual es determinarà per sorteig que se celebrarà a partir de les 10:00.
3. La final del concurs es realitzarà diumenge 11 de desembre, a las 19:00, a l’Institut Francesc Tàrrega de Vila-real.
4. No hi podrà participar el guanyador del primer premi d’alguna edició anterior.
5. A l’acte de presentació, els participants entregaran al comitè organitzador tres còpies de les partitures de les obres a interpretar.
6. La duració total de la interpretació, en totes dues fases (selecció i final), no podrà excedir els 15 minuts.
7. El jurat valorarà la dificultat tècnica i la categoria musical de les obres de lliure elecció.
8. El jurat exposarà públicament el resultat de la selecció i l’ordre de participació en la final.
9. A la final no podran passar més de tres concursants.
10. Qualsevol dubte o circumstància no recollida en aquestes bases serà resolta pel comitè organitzador.
11. La decisió del jurat serà inapel·lable.
12. El jurat constarà de tres persones i serà elegit pel comitè organitzador. Estarà format per mestres de música, un representant de l’ Institut Francesc Tàrrega, un altre de l’Ajuntament de Vila-real i ,finalment, un per l’ Associació Cultural “Rondalla” Francesc Tàrrega.
PROVES
En la fase de selecció, els participants hauran d’interpretar dues obres:
1. El sueño de la muñeca . Agustin Barrios Mangoré
2. Una obra de Francesc Tàrrega de lliure elecció.
En la fase final hauran d’ interpretar:
1. Sueño-Mazurca de Francesc Tàrrega.
2. Completar la resta del temps fins als 15 minuts amb una o diverses obres de lliure elecció.
PREMIS
Primer premi: diploma i obtenció d’una plaça de estudiant actiu en el XXIII Curs Internacional d’Interpretació Musical “Francisco Tárrega” organitzat per la UNED, a realitzar durant l’any 2017.
Segon premi: diploma i obtenció d’una plaça de estudiant actiu en el XXIII curs internacional d’interpretació musical “Francisco Tárrega” organitzat per la UNED, a realitzar durant l’any 2017.
Tercer premi: diploma i obtenció d’una plaça de estudiant actiu en el XXIII curs internacional d’interpretació musical “Francisco Tárrega” organitzat per la UNED, a realitzar durant l’any 2017.
INSCRIPCIÓ CONCURS I TALLERS
L’inscripció comença el dimarts 1 de novembre i acaba divendres 2 de desembre (ambdós inclosos) o en el cas que s’arriben al màxim de participants, els quals seran 12 per al concurs i 32 per als tallers.
La inscripció es realitzarà de la següent forma:
En la pagina Web www.orquestatarrega.com o bé en la pagina de facebook www.facebook.com/ OppFranciscoTarrega, hi haurà un enllaç al formulari de pre-incripció.
Per a més informació poden demanar-la mitjançant correu electrònic a l’adreça: concursotarrega@gmail.com o contacto@orquestatarrega.com
Tornar a inici
Classes de música
Classe individual d'instrument en conjunt
Amb Ana Maria Archilés Valls i el mestre convidat, Rafel Sala.
En funció del nombre de participants es constituiran diferents grups. Cadascun d’ells estarà dirigit de manera rotativa per un/a professor/a, el qual donarà classe un per un a tots els alumnes, davant de la resta de companys/es.
Interpretar una obra davant un professor diferent a l’habitual, així com veure interpretar els demés companys, permet anar assolint una visió més ampla per a millorar i adquirir nous coneixements.
Classe de grup/orquestra
Amb Yolanda Torrente Fernandez.
El treball en grup és molt important, tant en l’àmbit musical com en els àmbits personal i social.
En l’àmbit musical ens ajuda a portar bé el tempo, a fer les dinàmiques en conjunt, a escoltar i discriminar les diferents veus d’una obra i, al mateix temps, a saber quina és la més important en cada moment.
En l’àmbit personal, quan toquem en grup treballem també l’atenció i la concentració; actituds importants i necessàries per als músics, que, a més, una vegada exercitades, podem transferir a altres tipus d’estudis i/o activitats.
En l’àmbit social, desenvolupem un sentiment de pertinença a un grup, on tots treballem per un objectiu comú i la individualitat de cadascú està al servei del grup per aconseguir l’objectiu.
Treballarem un parell d’obres de conjunt a tres o quatre veus. Com que hi ha dues sessions, la primera serà en els grups d’instrument formats anteriorment i la segona tots junts, formant un gran grup.
Tornar a inici
Taller de superació de la por escènica
Si la música està pensada per a compartir-la amb altres persones, per què tenim tanta por a les actuacions en públic? En aquest taller se treballarà sobre el coneixement i reconeixement de les pors, les inseguretats, que provoquen la paralitzant “por escènica”, l’acceptació dels errors i la recerca de la part positiva de gaudir de la música i fer gaudir els altres en un concert o en una audició acadèmica.
Estarà impartit per Montserrat Márquez Zacarías que, a més de ser intèrpret de bandurria en l’Orquestra de Pols i pua Francesc Tàrrega de Vila-real, és Graduada en Pedagogia i Màster en Formació del Professorat de Secundària (UNED). Actualment es Pedagoga en el IES Llombai de Burriana
.
Conferència-concert : “Història de la Guitarra”
La guitarra té un origen comú amb els llaüts i altres instruments semblants que trobem a diferents indrets del món.
Quan mirem i escoltem una guitarra no som conscients de tota la càrrega històrica que hi ha al darrere. Per això, la importància de fer una conferència sobre la seua història. La realitzarà Rafel Sala, el mestre convidat als Tallers de Guitarra, professor a les escoles de música de La Garriga I Caldes de Montbui.
Taller de fisioteràpia per a músics
En aquest taller, Fernando Jarque ens oferirà tècniques i mètodes de treball per a evitar problemes físics, millorar el rendiment i no tindre les lesions que solen afectar els músics de guitarra. Professor per el conservatori de Castelló en l’especialitat de trompa i guitarra. Instructor i especialista en el mètode Pilates, Ioga i instructor oficial del mètode hipopresivo per el Dr. Marcel Caufriez (organització internacional de neuromiostàtica), a més de instructor de Bodyart. Guitarrista i component del grup Concuerda.
Conferència: “Ser pare/mare d'un músic/a”
Ser pare/mare d'un músic/a a vegades és complicat. Per això, volem donar una nova visió i unes tècniques que permeten als pares ajudar, acompanyar o motivar els seus fills/es en la seua llarga tasca d’estudi musical.
Vicenta Conde Ansuátegui va estudiar Magisteri a Castelló i es va llicenciar en Pedagogia en la Universitat de Barcelona, on es va especialitzar en Pedagogia Terapèutica i en Tècniques del Llenguatge i Audició. Entre altres ocupacions va ser assessora psicopedagògica de l'escola de Mares i Pares del Centre Mèdic d'audició i llenguatge de Barcelona. A dia de avui, és coordinadora de l'àrea psicopedagògica de l'Espai Familiar La Caixa dels colors d'Almassora.
Tornar a inici
Tornar a inici
Tornar a inici